Press

Sajtó megjelenések:Rádió Bézs / Dr. Bézs: Kertész Éva Anna

Fotó © 2019 Babják Tamás


"Dr. Bézstől nem lenne szép, ha most pihenne, éppen ezért természetesen ma is rendel. Mégpedig nyitott ajtókkal várja a hallgatókat! Mai vendégeim, Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra férj és feleség. Dani skizofrén beteg, Dóri társ a betegség kezelésében, ha kell, a pokoljárásban, közben egy középiskolában tanít. Most persze online, otthonról. Arra voltam kíváncsi, hogy ez a két ember, akik az izoláltságot olyan jól ismerik, a jelenlegi helyzetben hogy vannak, miként élik meg a bezártságot.

Nem tagadom, remek útravalót kaptam tőlük, különösen a mostani napokra! Itt hallgathatod:"

www.radiobezs.hu

Megjelent 2020.04.01.

forrás: www.atv.hu

"Jakupcsek plusz - 1. rész 2019.11.05.

Közérzeti talk-show Jakupcsek Gabriellával. A műsor vendégei Oravetz Dániel, Kulcsár Dóri, Babarczy Eszter szerkesztő, publicista és Dr. Molnár Károly elnök, Magyar Pszichiátriai Társaság.
A TÉMA:
Mentális betegségek - Véget érnek a szenvedések?!"
Megtekinthető: atv.hu
Megjelent 2019.10.11.06.
"Nem vagy egyedül- A teljes élet lehetősége szkizofréniában

Európában 3,5 millióra becsülik a szkizofréniával élők számát, hazánkban 85 ezerre. Ezt a hatalmas humán veszteséget okozó, s az egyénnek, társadalomnak egyaránt súlyos anyagi terhet jelentő betegséget a világstatisztikákban azon 15 kór közé sorolják, amelyek legnagyobb számban felelnek a munkából való kiesésért, a leszázalékolttá (rokkanttá) válásért."

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/24380/a-teljes-elet-lehetosege-szkizofreniaban
Megjelent 2019.10.11.06.WHO Regional Office for Europe


Kötéltánc – Élet a skizofréniával.

Dani és Dóri igaz története


Főszereplőnk Oravetz Dániel, akinél 15 évvel ezelőtt diagnosztizálták a skizofréniát.
A filmben ő, és felesége, Dóri, valamint egészségügyi szakemberek írják le ennek a mentális betegségnek a napi kihívásait és sikereit.

Megjelent: 2019.10.02.

WHO Regional Office for Europe

Living on the edge with mental illness:

The story of Daniel and Dori ENG

Daniel, from Hungary, has been living with schizophrenia for 15 years. In this film he, his wife Dori, as well as public health professionals describe the daily challenges and successes of living with this mental illness.

Megjelent 2019.10.01.Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra © Fotó: Melczer Zsolt

"Mentálisan betegen, boldogan

Hallucinációk, pánik, kiégés, depresszió, szorongás, pokoljárás – hosszú éveken át ilyesféle tünetekkel élte a mindennapjait Oravetz Dániel, csak akkor még úgy képzelte, hogy ezek a nagy koponyákat gyakran sújtó mentális betegségek kellemetlen velejárói. Több mint egy évtized kellett hozzá, hogy ténylegesen belássa, a szkizoaffektív pszichózist nem lehet félvállról venni. Egy súlyos mélyponton orvosi segítséget kért, életmódot váltott, és egy szerényebb, de számára sokkal biztonságosabb életbe kezdett feleségével együtt. Önsegítő kézikönyvet írtak a férfi betegségéről, hogy mentőövet dobjanak a sorstársaknak, és járják az országot, hogy személyesen is megosszák tapasztalataikat a mentális betegséggel küzdő emberekkel. Oravetz Dániellel és feleségével, Kulcsár Teodórával az otthonukban beszélgettünk, két macska, egy isteni krémes és néhány meglepően jó festmény társaságában."

https://nepszava.hu/3047423_mentalisan-betegen-boldogan
Megjelent 2019.08.25.

Oravetz Dániel © Fotó: Kulcsár Teodóra

"Oravetz Dániel:

 „Nem vagyok bolond, csak szkizofrén”

Szkizoaffektív pszichózis: ezt a diagnózist kapta Dániel az összeomlása és kórházba kerülése után. Hogy ez pontosan mit jelent, és milyen terhet ró az érintettre és környezetére, azt ő és felesége folyamatosan tanulják."

Megjelent 2019.07.25. 
Kulcsár Teodóra és Oravetz Dániel

"Apró lépések taktikája: élet skizofréniával, egyensúlyban

Skizofréniával élő embertársainknak megannyi tévhittel és félreértéssel kell szembenézniük. A hátrányos megkülönböztetéssel nehéz felvenni a harcot. A skizofrénia az elmeműködés zavara, ami a pszichés funkciókat érinti, többek között az észlelést, gondolkodást, érzelmi életet. Oravetz Dániellel beszélgettünk saját megküzdési stratégiájáról és a stigmatizációval szembeni küzdelemről."
https://www.webbeteg.hu/cikkek/pr/23547/elet-szkizofreniaval-egyensulybanMegjelent 2019.01.23.Kulcsár Teodóra és Oravetz Dániel

"Eufóriától a pokolig - élet skizofréniával


Oravetz Dániel skizoaffektív személyiség-zavarban szenved.
Betegségéről, tapasztalatairól könyvet is írt Mentőöv címmel, melyet Antistigma díjjal ismertek el. Oravetz Dániel és neje, Kulcsár Teodóra nyilatkozott szerdán reggel a Blankának és Zolinak a Forrás Rádió reggeli műsorában."


Meghallgatható: Forrás Rádió
Megjelent: 2019. augusztus 14.Oravetz Dániel © Fotó: Ugray Adrián

"A művészet gyógyító ereje: Oravetz Dániel életében a festészet egyfajta kegyelem

Emberi létünk nagy kérdései és (szerencsére) válaszai rejtőznek Oravetz Dániel veszprémi festőművész életében. A fiatalember nyíltan beszél súlyos betegségéről és az útról, amelyet feleségével együtt bejártak."

Megjelent: https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/muveszet-gyogyito-ereje-oravetz-daniel-eleteben-festeszet-egyfajta-kegyelem-2035593/

Megjelent: 2017.09.09.


Isten tenyerében © Oravetz Dániel

"Vágyak, célok, boldogság – mentális betegséggel


Az idei Lelki Egészség Világnap alkalmával sajtótájékoztatót tartottak a szakma képviselői a Nyírő Gyula Kórházban. Az eseményre meghívták Oravetz Dániel festőművészt, aki tizenhárom éve mentális betegséggel él együtt. Az alkotót elkísérte felesége, Kulcsár Teodóra, akivel erőt, optimizmust és hasznos tapasztalatokat közvetítettek a mentális betegséggel élő emberek és az egész társadalom számára. Őszinte, reménytkeltő szavaikat örömmel osztjuk meg a Várószoba olvasóival."


Megjelent: 2016.10.12.

Kiemelt:

Megtörténet

— avagy életünk a szkizofréniával Mi lett volna, ha… ? Ez a kérdés zakatolt a fejemben, amikor először meghallottam diagnózisomat. Akko...