Segítők listája

Segítők listája

A vírushelyzet kapcsán törtük a fejünket, hogyan tudnánk sortársainknak, szeretteiknek és segítőiknek érdemi segítséget nyújtani. Arra jutottunk, hogy orvosok közreműködésével összeállítunk egy segítői listát, amit ezen az oldalon elérhetővé teszünk, majd folyamatosan frissítünk és bővítünk. Szívből reméljük, hogy ezzel érdemi kapaszkodót adhatunk a mentális betegséggel élő sortársainknak, szeretteiknek, segítőiknek, illetve azoknak, akik lelki segítségre szorulnak a krízis kapcsán.

Jelen helyzetben az az általános irányelv, hogy mindenki lehetőség szerint a gondozó orvosához forduljon.
— Budapest és térsége —


Budapest — A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet
 2020. március 30-án központi beteginformációs hot-line telefon vonalat indítottunk. A 0630/1595360-as telefonszámon minden hétköznap 9-15 óra között a felnőtt pszichiátriai ellátással kapcsolatos kérdésekben fogadjuk a hívásokat. Ugyanezen a telefonszámon a Nyírő Gyula OPAI Pszichoterápiás Részlegének szakpszichológus csapata egészségügyi dolgozók (szakorvosok, rezidensek, ápolók, szociális munkások) hívásait is fogadja. A járványügyi helyzettel kapcsolatos pszichés megterhelés, stressz, szorongás, és akut krízis állapotok kezelésében online pszichoterápiás segítségnyújtással rendelkezésre állunk. 

Budapest Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő 
Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum
1125 Budapest, Diós árok 1-3. 
Centrumvezető főorvos: Prof. Dr. Kurimay Tamás az orvostudomány kandidátusa 
Telefon: 458-4537, Fax: 458-4682,
Internet: www.janoskorhaz.hu


Budapest — Szigetkeresők Psychiatriai Betegek Érdekvédelmi Egyesülete
Kapcsolat: Bender Márta - elnök, Szigetkeresők

Egyesületünk hozzájárul Budapesten élő pszichiátriai betegek művészeti alkotó tevékenységéhez — vízfestékkel illetve akrillal.  Vállaljuk, hogy összesen 20 fő részére e-mailes kérés esetén ajándékba csomagot küldünk a festéshez. Hiszen szerintünk a legnagyobb segítség most az, hogy ha valaki szeretne alkotni, valóban tudjon is!

Budapest Ébredések Alapítvány: Karanténkafé zoomon, szerda 13-15 között. Ez egy közös beszélgetés, főképp  szakembereknek, feldolgozás, jó gyakorlatok cseréje, emberi tapasztalatcsere. Az első alkalom 2020. április 22.-én. E-mailen írhat Harangozó Judit főorvosnak ( drharangozojudit@gmail.com ), aki szeretne bekapcsolódni és megkapja a kódot válaszlevélben. Kellemes, kb 15 fős csapattal indítunk, Pátkai István (aki a cunami és más világkatasztrófák, köztük az ebolajárvány idején lelki egészségprogramokat hozott tető alá világszerte) konzultációs segítségével.


Budapest Cordelia Alapítvány és más önkéntesek részvételével: https://www.facebook.com/MentalForDoctors/


Budapest Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület ( VIKOTE )
H-1083 Budapest, Balassa u. 6. Tel./fax: (36-1) 210-0330/51223

Online segítő konzultáció, ingyenes 1-3 alkalmas segítő beszélgetése. 18 önkéntessel indultak és a segítők szupervíziót kapnak egy pszichiáter-pszichoterapeutától rendszeresen.

A segítő beszélgetés támaszt nyújthat a jelenlegi élethelyzetben a nehézségek elviselésében.
Ha szívesen megosztaná kérdéseit, nehézségeit egy szakemberrel, keresse a VIKOTE Kognitív és Sématerápiás Központ önkéntes segítőit.
A konzultáció igénybevétele díjmentes.


Jelentkezését követően kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon, vagy emailben időpontegyeztetés miatt.


Budapest — A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége ( LESZ ) éjjel-nappal hívható, ingyenes telefonszáma felnőtteknek: 116-123. Hétfőtől péntekig 17–01 óra között skype-on is.


Budapest —  Kék Vonal telefonszáma: 116-111. 0–24 fiataloknak, ill.  116-000 olyan felnőtteknek, akik gyerekekért aggódnak továbbra is üzemel a Személyes Segítő Szolgálat, a HIV Segítő Szolgálat és a HIV-vonal is, ezekről az alábbi linken tájékozódhat.


Budapest Call for Help. A Végeken Alapítvány (Kopp Mária által alapított, a Magatartástudományi Intézethez szorosan kötődő alapítvány) által működtetett szolgálat:  06-1-770-7333. Ez a krízisvonal minden egészségügyi dolgozó számára ingyenesen hívható napi 24 órában, elérhetők Facebookon és saját honlapukon is. Hal Melinda koordinálja a szakmai munkát, Székely András pedig szervezi, menedzseli.


Budapest Mental for Doctors egészségügyi dolgozók számára.


Budapest  A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikája segítségnyújtó szolgáltatása kifejezetten az egyetem egészségügyi dolgozóinak szól, jelentkezni az online konzultációra a 06-1-210-0330/51243-as telefonszámon lehet munkanapokon 8:00-15:30-ig, egyéb időpontokban pedig a lelkisegely@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen.


Budapest  A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének krízisvonala elsősorban a koronavírus-betegség kapcsán kialakult szorongásos panaszok ellátását célozza meg. A krízisvonalnál a Klinikai Pszichológia Szakambulancia szakemberei dolgoznak, hétfőtől péntekig munkaidőben (hétfő-csütörtök 8.00-16.00, péntek 8.00-13.30) az alábbi telefonszámon érhetők el:
06-1-459-1493


Budapest Az I. Gyermekgyógyászati Klinika lelki segítségnyújtása a 52785-ös melléken vagy a pszichiatria.gyer1@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen vehető igénybe.


Budapest  A Mentálhigiéné Intézet szolgáltatása, az Antropos Krízisvonal a 06212620534 -es telefonszámon ingyenesen hívható hétköznap délelőttönként 9:00-11:00, délutánonként 15:00-20:00 óra között. Az iroda@antroposkozpont.hu e-mail címen pedig az online konzultációra lehet jelentkezni. — Országos —

Pszi Pont   – Önkéntes segítő szakemberek és elérhetőségeik
Az alábbi linken érhetők el:


— Segítségnyújtás vidéken! —


Balatonalmádi és térsége —


Balatonalmádi - Balatonalmádi Lelki Egészségfejlesztési Iroda ( LEFI )
Mobil: 06206101544
— Pécs és térsége —


Pécs  A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói és dolgozói, így az egészségügyi ellátásban dolgozó munkatársak számára is a jelen helyzetben online elérhető segítségnyújtó, konzultatív szolgálat működik Egészségpszichológiai Konzultáció megnevezéssel a PTE ÁOK szervezésében, vezetője Dr. Varga József egyetemi adjunktus, pszichiáter, a szolgáltatásért felelős a Kar részéről : Dr. Tényi Tamás, dékánhelyettes.


Pécs — A PTE KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika aktuális konziliáriusa telefonos konzultatív segítséget és diszkussziós lehetőséget biztosít - felajánlásunk szerint - az ambuláns ellátásban különböző helyen a megyében dolgozó pszichiáter kollégák számára.
Telefon: 0672536000 / 37667 ( mellék )


Pécs — A PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika munkatársai igény és szükség szerint online, elsősorban támogató pszichoterápiás, krízisintervenciós kezelést nyújtanak az arra rászoruló személyeknek, így egészségügyi dolgozóknak is, előzetes telefonos egyeztetés alapján 0672536000 a járványügyi helyzettel kapcsolatos szorongások, krízisek és más pszichés problémák esetében.


Pécs — Dr. Osváth Péter egyetemi docens rövid egészségpszichológiai segédanyagot állított össze és tettük azt közzé egyetemi fórumokon, amely a karanténba, illetve később kijárási korlátozás alá kényszerült egyetemi hallgatók és dolgozók támogatását, tanácsadását célozza.


— Sümeg és térsége —


Sümeg - Dr. Rónai Balázs centrumvezető főorvost e-mail-ben lehet keresni: ronaibalazs1972@gmail.com

Sümeg - Dr. Bartha Margit főorvosnőhöz is lehet fordulni,
mobilszáma: 06209719325

Sümeg - Dr. Czabán Csaba pszichiáter
Mobil:  06305024083

Aki a tanácsunkat, segítségünket kéri, de. 10 után jelentkezzen /addig megbeszélés ill. vizit van/. Czabán Doktor személyesen is tud fogadni betegeket Tapolcán a kórházi rendelőben hétfőn vagy csütörtökön, vagy kedden a magánrendelésén. Aki fel akarja keresni, előtte telefonon feltétlenül egyeztessen vele időpontot.


— Veszprém és térsége —


Veszprém - “Horgony” Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány

“A „Horgony” Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány a COVID-19 járvány ideje alatt is működik. Sajnos jelenleg sem a kapacitásaink, sem a helyzet nem engednek új ügyfelet bevonni a szolgáltatásba.

Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy a kialakult helyzet a pszichés betegséggel élőknek különösen nagy terhet jelent. Ezért felajánljuk, hogy a betegséggel élőknek Veszprém és Ajka térségéből szívesen nyújtunk segítséget munkatársainkkal, akik mindannyian képzett szociális
munkások vagy gondozók. A segítségnyújtás nem pszichés, hanem kifejezetten szociális jellegű problémákra vonatkozik, ill, ha pszichés, akkor a pszichiáterhez jutást tudjuk koordinálni.”

Hívható telefonszám: +36706325995


— Zalaegerszeg és térsége —


Zalaegerszeg Zala Megyei Szent Rafael Kórház - Pszichiátriai Osztály a 0692501545 -ös szám hívható, vagy a pszichiatriai@zmkorhaz.hu cím használható.
Kiemelt:

Megtörténet

— avagy életünk a szkizofréniával Mi lett volna, ha… ? Ez a kérdés zakatolt a fejemben, amikor először meghallottam diagnózisomat. Akko...